Ανακύκλωση
Οι κλιματικές αλλαγές εξελίσσονται στο μείζον πρόβλημα του 21ου αιώνα. Είναι ένα πρόβλημα πολυδιάστατο και πολυσύνθετο, εξαιρετικά πολύπλοκο.

 

 

«Η φύση δεν έχει έξοδο κινδύνου»

Συμπεριλαμβάνει κάθε μία από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αλλάζει τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα.

Το σύνθημά είναι ότι «για να ελέγξουμε τις κλιματικές αλλαγές πρέπει να αλλάξουμε εμείς».

 

Ανακύκλωση:

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζετα αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, με τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.

Γνωρίζατε ότι, αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε (κουτάκια αναψυκτικών, μπύρας, κλπ.) οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως; Ή ότι αν ανακυκλώναμε όλα τα υλικά συσκευασίας και χάρτου θα αποφεύγονταν η έκλυση 3,84 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα;

Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται με τη χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Συνεπώς, ένα από τα πολλαπλά οφέλη της ανακύκλωσης είναι ότι εξοικονομεί ενέργεια. Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερις μήνες. Για κάθε τόνο απορριμμάτων που αποτρέπουμε από τις χωματερές και ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται, αποφεύγεται η έκλυση 260-470 κιλών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ρίξτε μια ματιά στους αριθμούς:

Χρειάζονται 2.5 ουγκιές πετρελαίου για να κατασκευαστεί νέα κασέτα Inkjet και ένα λίτρο πετρελαίου για τις κασέτες εκτυπωτών λέιζερ. Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις κασέτες χρειάζονται πάνω από 1000 έτη που αποσυνθέτουν. Με τους σπουδαστές που κατά μέσο όρο καταναλώνουν 8 κασέτες Inkjet το εξάμηνο, τα σχολεία που χρησιμοποιούν 300 ή και περισσότερες κασέτες εκτυπωτών λέιζερ και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν 900 έως 1600 Inkjet και κασέτες εκτυπωτών λέιζερ κάθε έτος, παράγουμε και συσσωρεύουμε τα απόβλητα σε ένα απίστευτο ποσοστό.

Εάν δεν σας ενδιαφέρει η επαναγέμισης τον αδειών δοχείων σας ανακυκλώσετε φέροντας τα σε εμάς και εμείς θα σας κάνουμε έκπτωση στην αγορά νέων. Η επικοινωνήστε μαζί μας και εμείς θα τα παραλάβουμε από την έδρα σας χωρίς κανένα για εσάς κόστος. Μην τα πετάτε, τα αδεία σας δοχεία δεν είναι σκουπίδια γεμιστεί.